Båtkikare

Kamakura Sea Master

Mycket populära kikare för marin användning. Modellerna är gasfyllda, helt vattentäta, gummiklädda och mycket stryktåliga. Optiken är antireflexbehandlad för bästa bildåtergivning. Kraftig väska ingår. Garanti 5 år.

Om båtkikare / marinkikare

Båtkikare ska naturligtvis vara robusta, vattentäta och lämpliga för hantering i en miljö som är fuktig och hela tiden rör sig. Högklassig antireflexbehandling är viktigt då det bildas mycket reflexer i vågor och blanka båtdelar. En annan värdefull egenskap är inbyggd pejlkompass som underlättar navigeringen.

Men den enskilt viktigaste egenskapen hos en kikare som man använder på sjön är ljusstyrkan. Den berättar hur mycket ljus kikaren släpper igenom och avgör hur tydligt du ser bilden i sämre ljusförhållanden. Ljusstyrkan avgörs av storleken på kikarens främre objektivdiameter, angiven i millimeter. En kikare med 50mm objektivdiameter släpper igenom mycket mer ljus än en kikare med 32mm diameter.

En annan viktig egenskap är förstoringsgraden, alltså hur stort ett objekt blir när du tittar på det med kikaren. Hög förstoring kan låta attraktivt men man ska komma ihåg att ju mer bilden förstoras, desto svårare blir det att att hålla kikaren tillräckligt stadigt för att ge en lugn och tydlig bild. På sjön orsakar både handskakningar och båtens rörelser en skakningsoskärpa som begränsar synkvaliteten och komforten vid höga förstoringar. För båtkikare rekommenderas därför maximalt sju gångers förstoring.

En 7×50 kikare är optimal för marin användning. Den ger lagom förstoring för att ge en komfortabel användning och den höga ljusstyrkan ger en tydlig bild under alla tider på dygnet, även i dåliga väderförhållanden.